Nieuws

Onze Kwekerij verbouwd – Deel 1 – De basis

Afgelopen jaar stond in het teken van verplaatsen, tekenen, meten en bouwen. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij onze klanten, want voor onze vaste klanten was er elke keer weer iets veranderd op Onze Kwekerij.

Nu het verkoopseizoen zo goed als is afgelopen zal de focus veelal op de bouw van de kas liggen. Dit bouwwerk zal als koihuis, twee verkoopbakken, en planten opgroei dienen. De bouw wordt volledig zelf uitgevoerd met de hulp van onze (schoon)vader.
Wij nemen u mee in de voortgang tot nu toe.

Voorbereiding

Het idee om een kas te bouwen is vorig jaar september 2023 begonnen. Dit begint met tekenen en meten voor de definitieve maatvoering en vergunningsaanvraag. De basis is van hout (duurzaam) en polycarbonaat platen (isolerend), zodat de kas zo duurzaam mogelijk gebruikt kan worden. Met knip- en plakwerk zou dit het resultaat moeten worden:

Met een beetje handigheid met tekenen is er een voor-, achter-, zij-, boven- en voor-zijaanzicht tekening gemaakt die de basis voor de vergunning zijn.
En dan zou uiteindelijk de kas er zo uit moeten komen te zien, 6 meter breed en 14 meter lang, 84m2:

Het vergunningsproces kan gestart worden, begin februari 2024 zijn alle tekeningen gereed, formulieren ingevuld en werd de aanvraag gestart. Eerst een conceptuele vergunning, want onnodig kosten maken bij het niet verkrijgen van een vergunning is niet gewenst. Het vlak maken van het bouwterrein is dan inmiddels al uitgevoerd tijdens de koudere winterdagen.

Eind maart is het concept vergunning akkoord en kan de officiële vergunning aangevraagd worden. Het begin van het verkoopseizoen is ook aanstaande dus een snelle doorloop van de vergunning is wel gewenst.

Ondertussen wordt de verkoop verplaatst naar de achterzijde van de (nog te bouwen) kas. En wordt de groentetuin klaar gestoomd voor tomaten-, komkommer-, paprika- en peperplanten.

De vergunningsaanvraag verloopt zodanig stroef en wordt dit bouwwerk boventallig gezien door de gemeente en heeft het totale proces 22! weken geduurd, en dan niet te beginnen over de talloze hoepels en de hoge kosten. Midden juni 2024 is de vergunning binnen en kan het bestellen van materiaal (10 ton aan azobe hardhout (fsc), 170m2 aan polycarbonaat en duizenden schroeven en bouten) beginnen, wat aan het begin van de zomervakantie een behoorlijke uitdaging is.
Tijdens de zomer ligt de focus volledig op de koi, planten en moestuin en wordt de bouw uitgesteld naar augustus.

Bouwen

Na flink wat meten en rekenen (harde les: wat haaks lijkt, is niet haaks. Meten = Weten) is het zo ver, de eerste paal wordt gezet. De bouw is nu officieel gestart, en gaat de komende maanden door om begin maart 2025 op te leveren.

Na een paar weken ‘vakantie’ is de bouw van de basis gelegd en staat het eerste deel van de fundering. Een paar aanpassingen aan het uiterlijk van de kas zijn al gemaakt, niet 3 maar 2 opstaande planken zijn geplaatst omdat niet al het gewenste hout leverbaar was. En zijn de deuropeningen kleiner gemaakt zodat de polycarbonaat platen beter passend gemaakt kunnen worden. Ook wordt er een extra ondersteunende balk gemaakt om de draagkracht te verhogen, want hardhout is sterk maar erg zwaar.

Vervolgens wordt op de voorste helft van de kas de dak dragers gelegd, zodat dit deel eerst overdekt kan worden en er droog gewerkt kan worden als de herfst begint. Want er is afgelopen voorjaar en zomer veel regen gevallen. Inmiddels is het eind september en staat de koi verkoop inmiddels in de weg en worden de verkoopbakken weer verplaatst.

Dit was deel 1 – De basis van de verbouwing op Onze Kwekerij. Binnenkort deel 2 – het dak erop!