Nieuws

Onze Koi – Opgroei Koi karpers voor seizoen 2023

Ondanks voor vele koi liefhebbers het seizoen van 2022 nog in volle gang is wordt er in Onze Kwekerij al gewerkt aan de opgroei van koi karpers voor het nieuwe seizoen 2023.

In ons grotere bassin laten wij de koi’s groeien naar een grootte van circa 30 cm voordat ze naar binnen gaan medio oktober, afhankelijk van een eventuele nazomer met hogere temperaturen.

De kwaliteit van Onze Koi staat voorop en om een mooie en goede kwaliteit koi karper te kweken houdt veelal in dat de koi het goed moeten hebben tijdens de opgroei. Dit betekend: voldoende ruimte om te groeien, goed kwalitatief voer en goede waterkwaliteit. Met name de waterkwaliteit is met buiten bassins een dagelijkse bezigheid vanwege de continue veranderende weersinvloeden. Denk aan hoge temperaturen afwisselend met koude nachten dit zorgt voor hoge nitriet pieken, zonkracht met de kans op verbranding van de huid van de koi’s, wind waardoor vuil zoals zand en blad wordt toegevoegd aan het water en regen wat de PH waarde van het water kan beïnvloeden.

Door het water niet extra te filteren en UV belichting te beperken wordt het water veelal groen (zweef algen). Dit is voor de opgroei een voordeel omdat er meer voedsel zal zijn voor de Koi’s, de straling van de zon wordt beperkt en zal de temperatuur (de ideale temperatuur voor de groei van Koi ligt tussen de 23 en 27 graden) van het water stabieler zal zijn door de schaduwen wat de algen veroorzaken.
De zweef algen zeggen overigens niets over de kwaliteit van het water (KH, GH, PH, Ammonia, Nitriet en Nitraat). Voor siervijvers is dit niet aan te raden omdat de koi’s niet tot nauwelijks zichtbaar zijn, maar voor de opgroei van Koi zeker aan te raden.
Door regelmatig water te verversen wordt de groei van de Koi’s niet beperkt door de afgifte van hormonen en feromonen. Een Ozon-installatie of actieve koolfilter zou ook volstaan, maar onze voorkeur is waterverversing.

Naast waterkwaliteit en watertemperatuur is het type voer belangrijk voor de groei. Het type voer hangt samen met de watertemperatuur en het doel wat gehaald moet worden met de Koi (kleurintensiteit, groei of beiden). In Onze Kwekerij is zowel kleurintensiteit als groei belangrijk en wordt er gekozen om een mix van voer te geven om kleur, groei en gezondheid te stimuleren. In het voer zit onder andere een hoog percentage vismeel, Krilmeel en tarwe/zetmeel, Astaxanthine, Bloedplasma, Macrogard, Biergist en diverse vitaminen en mineralen zoals Vitaminen A, B2/B5/B6/B12, C, D, Biotine en Antioxidanten. Onze Koi’s worden tot september van dit krachtvoer voorzien waarna er wordt afgebouwd naar een minder intensief voer, geschikt voor lagere watertemperaturen.
Benieuwd naar ons Koi voer? Bel of mail ons gerust naar de mogelijkheden. Binnenkort zal de website ook voorzien worden van het type Koi voeren die wij gebruiken in Onze Kwekerij en de verkoop van dit uitstekende voer.

Deze Koi’s zullen vanaf april 2023 in de verkoop beschikbaar zijn.